Maaike van de Ven, Manager Productie Drinkwater Evides.

& Continuïteit

‘Bronbescherming blijft in de toekomst cruciaal’

Drinkwaterbedrijven en waterschappen deden eind april een gezamenlijke oproep: herstel de natuurlijke balans in het watersysteem. Door de effecten van klimaatverandering is de beschikbaarheid en de kwaliteit van zoetwater in de toekomst geen zekerheid. Maaike van de Ven, Manager Productie Drinkwater bij Evides licht toe welke keuzes het drinkwaterbedrijf maakt om de waterkwaliteit en de waterbeschikbaarheid te beschermen.

In de afgelopen jaren hadden we te maken met lange, zeer droge zomers. De verwachting is dat we nog meer ongewoon droge jaren krijgen. Welke gevolgen heeft dat voor Evides?

‘We zien de vraag naar water flink toenemen bij droogte. Waar we op normale dagen gemiddeld 480.000.000 liter drinkwater leveren, liep dat op warme zomerdagen vorig jaar zomer soms op tot 600.000.000 liter. Het goede nieuws is, dat we als Evides ook op deze piekmomenten genoeg water kunnen leveren aan onze klanten in Zuid-West Nederland, op de Brabantse Wal en in Zeeland. Dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen. Langere, droge periodes, afgewisseld met zware regenval hebben effect op de kwaliteit van het oppervlaktewater dat we gebruiken voor de productie van ons drinkwater.’

Wat doet Evides om de waterkwaliteit van de bronnen te beschermen? 

‘Evides beschikt over een zeer robuuste drinkwatervoorziening’, stelt de nieuwe Manager Productie Drinkwater. ‘Dat komt doordat we verschillende bronnen gebruiken voor ons drinkwater: oppervlaktewater uit de Maas en de Rijn en diep grondwater uit Dordrecht en de Brabantse Wal. In de Biesbosch hebben we bovendien drie forse spaarbekkens die het mogelijk maken om water uit de Maas te bufferen en voor te zuiveren. Dat bufferen is met oog op de toekomst des te belangrijker, want onder meer door droge periodes kan de kwaliteit van het Maaswater tijdelijk lager zijn. De buffers stellen ons in staat om de inname van water uit de Maas zo nodig tijdelijk stil te zetten, zodat we alleen water van de beste kwaliteit innemen.’

Is dat genoeg om de waterkwaliteit in de toekomst te garanderen?

‘We zitten allesbehalve stil. We hebben in de afgelopen jaren omvangrijke investeringen gedaan om voldoende water te kunnen blijven innemen. Zo wordt er aan de Bergsche Maas een nieuw innamepompstation gebouwd dat dit jaar nog in gebruik kan worden genomen. Dat is goed nieuws, want dan hebben we een veel grotere innamecapaciteit en kunnen we tot maar liefst 15.000 liter water per seconde innemen. Dit betekent dat je na een periode met een slechtere waterkwaliteit, waarbij je tijdelijk niet hebt ingenomen, de bekkens veel sneller weer kunt aanvullen.


Daarnaast hebben we het eerste spaarbekken De Gijster uitgediept. Dat is het eerste bekken na het innamestation en wordt gebruikt als voorraadbekken met een speciale bekkendijk, waardoor de de waterstand hierin snel kan zakken. We hebben de ondiepe randen van dit bekken verder uitgegraven zodat we het volume optimaal kunnen benutten. Daarmee anticiperen we op de effecten van klimaatverandering en langere periodes waarin geen water kan worden ingenomen én we kunnen de algengroei beter in controle houden.’

Moeten we als we de natuurlijke waterbalans willen herstellen ook niet veel kritischer kijken naar waar de verontreiniging van onze bronnen vandaan komt?

‘Zeker. Bronbescherming is en blijft cruciaal. Voor ons is dat met name belangrijk voor het oppervlaktewater uit de Maas. Daarom maakt Evides deel uit van RIWA-Maas, een samenwerkingsverband van zes Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven in het Maasstroomgebied. Daarin trekken we samen op om de kwaliteit en kwantiteit van het Maaswater te kunnen waarborgen. Dat is complex, want de kwaliteit en de kwantiteit van het water wordt mede bepaald door wat er bovenstrooms gebeurt, bijvoorbeeld in België. We willen de verontreinging bij de bron aanpakken. Daarom is het belangrijk om te weten welke stoffen er worden geloosd door de industrie of door anderen. Daarbij geldt voor ons: Wat niet in het water terecht komt, hoeven we er ook niet uit te halen. Vanuit RIWA-Maas pleiten we voor meer transparantie en bredere internationale samenwerking. Uiteindelijk gaat het om het besef dat we benedenstrooms gebruik maken van dezelfde bron voor de productie van ons drinkwater.’

Het pleidooi van drinkwaterbedrijven en de waterschappen richtte zich niet alleen op de sector, maar ook op consumenten. Wat kunnen zij doen? 

‘Grofweg zijn er twee sporen: enerzijds gaat het om de beschikbaarheid van zoetwater en anderzijds gaat het om zuinig omgaan met het geproduceerde drinkwater. Daarom roepen we onze klanten ook op om drinkwater duurzaam te gebruiken. Ook tijdens zomerse dagen mag je genieten van drinkwater, maar ga er wel bewust mee om. Douche elke dag een minuutje korter en laat de kraan niet lopen tijdens het tandenpoetsen. Alle kleine beetjes helpen!’

Campagne Water Bewustzijn

Gebruik alleen wat je nodig hebt, verspil het niet; het hele jaar door!

Vanwege de drogere zomers en meer waterbewustzijn heeft Evides een campagne ‘bewust met drinkwater’ onder het motto: (drink) water sparen bij droogte en (regen) water bewaren bij overschotten.

Voor Evides ligt het accent deels op de watervoorraad en deels op meer waterbewustzijn bij het publiek. Centraal in de campagne staat de klantcommunicatie, met name met een reeks praktische besparingstips: van korter douchen, het gebruik van de kleine knop in het toilet tot en met het benutten van water in zwembadjes voor de eigen tuin. De tips gaan rond via de eigen klantnieuwsbrief, bij het doorgeven van de meterstand en rond afrekening, en ook via de eigen website.
Gemeenten kunnen het initiatief rond meer waterbewustzijn en de campagne-uitingen in hun eigen communicatie met de eigen bewoners meenemen.

Bekijk onze campagnepagina