Bewustwording drinkwaterverbruik

Wat betekenen droogte en hitte voor de beschikbaarheid van drinkwater?

Drinkwater is een vitale levensbehoefte. Gemiddeld levert Evides 480.000.000 liter drinkwater per dag aan 2,5 miljoen consumenten en bedrijven in Zuidwest-Nederland. Als het warm of droog is, stijgt de vraag naar drinkwater. In ons leveringsgebied in extremo zelfs tot boven de 600.000.000 liter per dag. Zoals in juli van dit jaar.

Zoetwater

Nederland waterland beschikt over voldoende water. Maar door de klimaatverandering zien we dat de zoetwaterbeschikbaarheid aandacht verdient. Bovendien zien we grote extremen: droge periodes wisselen af met tijden van extreme regenval of zelfs overlast. Dit vraagt een andere kijk en ander gedrag met betrekking tot water: bewaren en besparen. Milieubewust en duurzaam waterverbruik dus, door consument en bedrijf.

‘Droge periodes wisselen af met tijden van extreme regenval of zelfs overlast.'

Water besparen en vasthouden

De bewustwordingscampagne die Evides afgelopen zomer startte om water te besparen, is een succes. De praktische tips werden tienduizenden keren bekeken. Regenwater langer vasthouden in een gebied voorkomt verdroging van het gebied en biedt verkoeling. Dat kan met meer groen en minder bestrating: tegel eruit, plantje erin dus. En met een regenton in de tuin en – op grotere schaal – waterbuffers in de stad.

Water in cijfers 

  • Consumenten gebruiken gemiddeld 120 liter water per persoon per dag
  • Evides levert gemiddeld 480.000.000 liter water per dag
  • De recordlevering was op 1 juli 2015 met 640.000.000 liter
  • De totale opslag van onze spaarbekkens in de Biesbosch is 80.000.000.000 liter
  • Van ruim 80% van het drinkwater van Evides is de Maas de bron.
  • Bekijk de leveringscijfers van Evides de afgelopen zomer
  • Voor de industrie biedt Evides Industriewater circulaire oplossingen om de waterfootprint te verlagen. Dit onder de noemer ‘Water without waste’