& Duurzaamheid

Bewust inkopen: ‘next step’ in verduurzaming watersector

Meters maken op het gebied van circulariteit en duurzaamheid. Dat is de ambitie van Blauwe Netten, het samenwerkingsverband waarbij alle Nederlandse drinkwaterbedrijven zijn aangesloten. Samen werken ze aan een grondstoffenpaspoort, aan het verder verduurzamen van het eigen energieverbruik, aan CO2-beprijzing en aan het vinden van duurzame alternatieven voor chemicaliën.

In 2018 ging Blauwe Netten, onder begeleiding van MVO Nederland, van start op initiatief van negen drinkwaterbedrijven. Inmiddels zijn alle tien de drinkwaterbedrijven aangesloten. ‘Samenwerken op het gebied van duurzaamheid en circulariteit klinkt heel logisch, maar is zeker niet vanzelfsprekend,’ zegt Shirley Justice, programmamanager bij MVO Nederland. Hoewel drinkwaterbedrijven grofweg hetzelfde product leveren zijn er toch veel verschillen. ‘Drinkwaterbedrijven van klein tot groot doen mee. De één maakt gebruik van oppervlaktewater, de ander van grondwater. Daarnaast zijn er verschillen in de ambitie en in het tempo waarmee bedrijven verduurzamen. We kiezen daarom voor praktische doelen en drinkwaterbedrijven kunnen zelf bepalen bij welke werkgroepen ze aansluiten.’

Shirley Justice, programmanager MVO Nederland.

Inzicht in de herkomst van materialen

Edmond Lam neemt als manager inkoop namens Evides deel aan het regieteam binnen Blauwe Netten en onder ook aan de werkgroep ‘grondstoffenpaspoort’. ‘Drinkwater is een circulair product. Dus is het voor ons logisch om scherper te kijken wat we inkopen en inzichtelijk te maken waar de grondstoffen vandaan komen,’ aldus Lam. Drinkwaterbedrijven beheren in Nederland ongeveer 120.000 kilometer aan transport- en distributieleidingen waarvan jaarlijks ca. 1% wordt vervangen. Naar verwachting neemt dit aandeel de komende jaren verder toe. Dit zijn forse investeringen voor ons als waterbedrijf, maar tegelijkertijd ook een enorme kans om bijvoorbeeld te kijken naar leidingen van duurzaam materiaal en andere duurzame, circulaire mogelijkheden om onze bedrijfsvoering verder te vergroenen.


Blauwe Netten heeft met de leveranciers van leidingmateriaal afgelopen jaar een eerste tool getest die op basis van objectieve gegevens inzicht biedt in de grondstoffen die zijn gebruikt. Dan gaat het bijvoorbeeld om het aantal kilo aan grondstoffen dat nodig is voor de totstandkoming van een leiding, de niveaus van toxiciteit en het percentage grondstoffen dat gerecycled wordt. ‘Het is complex, want die leveranciers zitten ook met hun concurrenten aan tafel. Als zij verplicht worden om data te delen over hun producten dan kan dat potentieel bedrijfsgevoelige informatie zijn. Dus dan moet je heel goed kijken welke data voor ons echt noodzakelijk zijn om duurzamer te kunnen inkopen en met wie die data wordt gedeeld,’ zegt Lam.


De werkgroep heeft voor de komende jaren de ambitie om met de leveranciers een alternatieve vorm voor het grondstoffenpaspoort te ontwikkelen. ‘Op dit moment weten drinkwaterbedrijven niet exact wat de samenstelling is van de gebruikte materialen. Dat maakt het lastig om in aanbestedingen te sturen op circulariteit. Het is een enorme stap dat we nu de belangrijkste leveranciers en producenten van leidingmateriaal aan boord hebben. Die bedrijven onderschrijven het doel van Blauwe Netten om verder te verduurzamen en dat is essentieel want uiteindelijk kunnen we met de keten het meeste resultaat behalen als we tot een effectieve gezamenlijke aanpak komen,’ aldus Justice.

Ambities komende drie jaar

Blauwe Netten heeft in haar roadmap voor 2020-2022 ambitieuze doelen geformuleerd. Naast het ontwikkelen van een alternatieve vorm voor het grondstoffenpaspoort, gaan de drinkwaterbedrijven werken aan een objectieve methodiek voor het gezamenlijk beprijzen van CO2-uitstoot, het eigen energieverbruik 100% vergroenen en de reductie afdruk door het gebruik van chemicaliën in 2025 terugbrengen met 50% ten opzichte van 2018. ‘We willen dit jaar echt concrete resultaten boeken. Ik merk dat duurzaamheid, circulariteit en het echt willen vergroenen in het DNA zit bij de drinkwaterbedrijven. Alleen ga je misschien wel sneller, maar samen kom je verder,’ besluit Justice.