< Fotocredit: Suzan Fotografie. Jos Westerbeke, eigenaar van vakantiepark Olmenveld in Serooskerke is één van de vier ondernemers die meedoet aan de pilots voor duurzaam water(her)gebruik.
& Duurzaamheid
‘Toenemende vraag naar water. Dat maak ik van dichtbij mee’
Zeeuwse campings proeftuin voor circulaire waterinnovaties.
De toeristische sector in Zeeland is booming. Veel Nederlanders kozen er afgelopen jaren voor om hun vakantie ergens op de schiereilanden door te brengen. Maar dit betekent ook dat het watergebruik van de vakantieparken en campings in de zomer flink toeneemt. Om duurzamer om te springen met het beschikbare zoet water doen vier Zeeuwse campings mee aan een pilot project om watergebruik te verminderen en hun water her te gebruiken.
“Ik vind het best gek dat ik elk jaar duizenden kubieke meters water door het riool spoel, terwijl de boeren die naast mijn camping zitten hun oogst zien mislukken door een gebrek aan water,” vertelt Jos Westerbeke, eigenaar van vakantiepark Olmenveld in Serooskerke. Hij is één van de vier ondernemers die meedoet aan het pilotproject dat gesubsidieerd wordt vanuit een fonds ‘Zeeland in Stroomversnelling’ dat opgezet is door het Rijk, Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. Westerbeke heeft een technische achtergrond en is al enkele jaren druk bezig met circulair watergebruik. “Ik heb jaren een bedrijf gehad in de procesautomatisering en machinebouw. Ik heb ooit op een cruiseschip een presentatie gevolgd van een Gentse professor over circulair watergebruik. Toen dacht ik al: de waterhuishouding op een cruiseschip is eigenlijk best vergelijkbaar met een camping. Je hebt douchewater, toiletwater, een keuken en een wasgelegenheid. Dus ik had al snel in mijn hoofd dat ik daar ooit iets mee wilde.”
Opvangen en zuiveren
Jaarlijks wordt op vakantiepark Olmenveld ca. 25.000 kubieke meter water op het riool geloosd. Westerbeke: “Dat water spoelt zo de zilte sloot in en is daarmee direct onbruikbaar, terwijl anderen het hard nodig hebben. Daar wil ik verandering in brengen. Ik maak van dichtbij mee hoe de boeren in onze omgeving in de zomer worstelen met een tekort aan water. Dit jaar viel er veel regen, maar de jaren daarvoor moesten boeren zelfs schepen met zoet water laten aanrukken.”
Om het water op de camping te kunnen opvangen en hergebruiken wordt er op een terrein achter de camping een groot bassin gebouwd waar 20.000 kubieke meter water in kan. Daarin pompt de camping naast rioolwater ook regenwater dat wordt opgevangen in wadi’s (groene greppels). Daarnaast wordt er een zuiveringsinstallatie gebouwd om de medicijnresten uit het wateren te zuiveren. De realisatie van de zuivering wordt gesubsidieerd vanuit het een fonds ‘Zeeland in Stroomversnelling’. De zuivering is noodzakelijk voordat het water door de agrariërs kan worden gebruikt voor het besproeien van gewassen. Eind 2021 begint het opvangen van water in het bassin. Medio 2022 wordt de zuiveringsinstallatie in gebruik genomen.
“Ik wil hiermee jaarlijks 65.000 kubieke meter water kunnen verkopen aan de agrariërs in de buurt. Een aantal van hen hebben al interesse getoond en mogelijk willen de sportclubs in de omgeving ook een deel van het water gebruiken voor het besproeien van de velden. Met dit project realiseer ik een CO2-reductie van 38 procent. Het is een filosofie waarin je moet geloven. Ik wil iets goeds doen voor de aarde, maar tegelijkertijd wil ik dat het project straks kostendekkend is. Groen kost poen zeggen ze wel eens. Maar mijn visie is: groen genereert poen als je het goed doet,” zegt Westerbeke.
‘De zuivering is noodzakelijk voordat het water door de agrariërs kan worden gebruikt voor het besproeien van gewassen.'
Resultaten delen
Naast de pilot van vakantiepark Olmenveld zijn er in de regio nog drie toeristische ondernemingen waar geëxperimenteerd wordt met vormen van circulariteit en duurzaam watergebruik. Zo wordt er gewerkt aan een oplossing om water uit het zwembad her te gebruiken voor de sanitaire voorzieningen, experimenteert één van de ondernemers met het circulair hergebruiken van douchewater en is er een camping die kijkt naar het filteren van ijzer en zout uit regenwater en grondwater om dit water vervolgens te hergebruiken voor de toiletten. De pilots lopen tot juli 2023.
Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme gaat in deze periode onderzoeken wat de duurzaamheidsoplossingen doen met de vakantiebeleving van de gasten. De regionale ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland brengt als penvoerder de resultaten van de pilots bij elkaar. “Uiteindelijk willen we dat deze concrete oplossingen breed binnen de toerismesector worden gedeeld en toegepast,” zegt Helen Roskam, projectleider bij Impuls Zeeland. De vier campings treden op als ambassadeurs om alle opgedane kennis en resultaten te delen met andere ondernemers binnen en buiten de sector. “De komende jaren maken we een showcase van de toepassingen op de verschillende campings, zodat geïnteresseerden kunnen langskomen en meer kunnen horen over de projecten. Voor ons is dit project geslaagd als we voor ondernemers een aantal concrete toepassingen kunnen neerzetten die duurzaam zijn én financieel aantrekkelijk.”