Water waardevol maken
Onderzoek naar uitdagingen van de toekomst
Om drink- en industriewater van hoge kwaliteit te kunnen leveren, blijft Evides continu innoveren. Maar welke (investerings-) beslissingen moet een waterbedrijf nemen om kansen te benutten en bedreigingen in de toekomst het hoofd te bieden? Binnen het Nieuw onderzoeksprogramma voor investeringen Evides (Novie) werkten 60 Evides medewerkers de afgelopen vier jaar (2018 – 2021) samen aan toegepast onderzoek naar juist die vragen. Van het testen van nieuwe zuiveringstechnieken tot het verslimmen van het ondergrondse leidingnetwerk.
Binnen Novie zijn in de afgelopen vier jaar zes onderzoeksprojecten uitgevoerd. De onderzoeken zijn er op gericht om straks de juiste investeringsbeslissingen te kunnen nemen. “Onderzoek is noodzakelijk om de uitdagingen waar we voor staan het hoofd te bieden en om ook in de toekomst water van de juiste kwaliteit te kunnen leveren aan onze klanten”, vertelt Rob Kreutz, Manager Bestuursondersteuning en gedelegeerd opdrachtgever van Novie.
“Als waterbedrijf kijken we naar de lange termijn. Er zijn talloze nieuwe technieken en methoden op de markt om onze zuiveringen te verbeteren of om de conditie van het leidingnet te monitoren, maar de vraag is: welke technieken werken in onze situatie het beste? Met welke investeringen kunnen we onze watervoorziening ook voor de toekomst borgen? De enige manier om daar achter te komen is in de praktijk onderzoek doen.”
‘Onderzoek is noodzakelijk om de uitdagingen waar we voor staan het hoofd te bieden.’
Thematisch onderzoek
De zes onderzoeken binnen Novie zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van een viertal thema’s:
#1 Toekomst
Het onderzoeksprogramma richtte zich op de (investeringen in de) toekomst. De onderzoeksprojecten hadden betrekking op de drink- en industriewatervoorziening, de zuivering en het leidingnet van de toekomst. Met veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit.
#2 Data
Data-analyse vormt een belangrijk aspect van de onderzoeken. Er is vaak gebruik gemaakt van data-analyse of het onderzoek richtte zich op innovaties om waardevolle data te verzamelen die nieuwe inzichten opleveren. Een goed voorbeeld hiervan is de conditiemetingen in ons leidingnet.
#3 Pilot testen
Binnen de onderzoekprojecten zijn nieuwe methoden en innovaties getest door middel van pilots, zoals nieuwe zuiveringstechnologieën en technieken om grondstoffen terug te winnen.
#4 Klant en markt
De klant staat centraal in de Strategische Koers van Evides en was daarom ook een belangrijke focus van Novie. Zo is gezocht naar technieken om de conditie van ons leidingnetwerk beter te monitoren en zodoende storingen voor onze klanten te voorkomen. Ook hebben we samen met een aantal industriewaterklanten technieken getest om duurzamer om te springen met water.
Onderzoekscommunity
Sinds 2013 heeft Evides haar onderzoeksinspanningen geïntensiveerd. Tussen 2013 en 2017 liep er voor het eerst een bedrijfsbreed onderzoeksprogramma: H2020. ”Met Novie hebben we een succesvolle vervolgstap gezet. Binnen Evides hebben we in de afgelopen jaren meer mensen geworven die onderzoek kunnen uitvoeren en ook in staat zijn om anderen binnen de organisatie te enthousiasmeren voor het onderzoekswerk. Uiteindelijk bepaalt de juiste mix van mensen voor een groot deel het succes van een onderzoeksprogramma, want onderzoek is mensenwerk”, aldus Kreutz.
Innovaties in de praktijk
Een van de unieke aspecten van het Novie-programma is het feit dat nieuwe technieken in de meeste gevallen op pilotschaal zijn getest, bijvoorbeeld op zuiveringslocaties of bij installaties van industriewaterklanten. “We hebben zowel gekeken naar het pareren van bedreigingen als naar het benutten van technologische kansen”, zegt Dirk Mathijssen, programmamanager van Novie. Zo is er onderzoek gedaan naar het verwijderen van antropogene stoffen uit het oppervlaktewater en het verbeteren van de biologische stabiliteit van het drinkwater. Daarnaast zijn er ook allerlei digitale innovaties getest om de conditie van het ondergrondse leidingnetwerk te monitoren. Mathijssen: “Veel van onze assets bevinden zich ondergronds en het wordt steeds drukker in de ondergrond door onder andere de aanleg van warmtenetten, laadpalen en glasvezel. Met de nieuwe technieken die we binnen Novie hebben getest, kunnen we steeds nauwkeuriger meten wat de actuele conditie van ons leidingnet is. Dat is niet alleen voor Evides waardevolle kennis, maar ook voor andere netbeheerders en overheden waarmee we nauw samenwerken en bodemwerkzaamheden afstemmen.”
‘Met de nieuwe technieken die we binnen Novie hebben getest, kunnen we steeds nauwkeuriger meten wat de actuele conditie van ons leidingnet is.’
Waardevol Water
De resultaten van Novie worden door Evides gebruikt bij het nemen van belangrijke investeringsbeslissingen. Zo staat vanaf 2023 de nieuwbouw van een productielocatie in Dordrecht gepland. “Daar gaan we in de zuivering allerlei verschillende technieken toepassen om antropogene stoffen te verwijderen en de biologische stabiliteit van het water te verbeteren. Die technieken zijn uitgebreid verkend in de afgelopen jaren. Dat is echt de oogst van H2020 en Novie”, stelt Kreutz. Het jaar 2021 is het laatste jaar van Novie, maar dat betekent niet dat er al antwoord is op álle investeringsvragen. De ontwikkelingen binnen de watersector leveren daarnaast ook weer nieuwe uitdagingen op. Daarom vervolgen we Novie in 2022 met Onward (Onderzoek Waardevol Water Evides), een vierjarig onderzoeksprogramma. “Om onderbouwde investeringsbeslissingen te kunnen nemen, is er jaren onderzoek nodig en vallen er soms ook technieken af. Ook dat is waardevolle kennis. Het onderzoeksprogramma van Onward sluit aan bij de vernieuwde Strategische Koers van Evides. Daarin hebben we nog meer aandacht voor digitalisering en data, en voor vraagstukken rondom duurzaamheid en circulariteit. We gaan bijvoorbeeld onderzoeken of we thermische energie uit (drink)water kunnen winnen. Het past bij onze rol als waterbedrijf om ook op dat gebied verantwoordelijkheid te nemen en duurzaam waarde te creëren. Nu én in de toekomst”, besluit Mathijssen.