Evides op missie in Mozambique

Schoon drinkwater over de grens

Mozambique, in het zuidoosten van Afrika, is bijna 20 keer zo groot als Nederland. Hier zijn de drinkwater- en sanitaire voorzieningen niet zoals ze zouden moeten zijn.

Evides vindt dat iedereen toegang moet hebben tot voldoende schoon en veilig drinkwater en goede sanitaire voorzieningen, ook buiten onze landsgrenzen. Daarom werken we samen met andere Nederlandse drinkwaterbedrijven binnen VEI om de situatie in andere landen te verbeteren. Jaarlijks gaan collega’s naar het buitenland om met hun waterexpertise een bijdrage te leveren aan ons gezamenlijke doel.

Energie besparen 

Samen met andere Nederlandse drinkwaterbedrijven geeft Evides bijvoorbeeld trainingen en delen we onze kennis met lokale drinkwaterbedrijven, zodat zij de watervoorzieningen in hun land kunnen verbeteren. Dit voorjaar reisde senior projectmanager Ed Holierhoek van Evides Waterbedrijf af naar Maputo, Mozambique. Aanleiding was het vermoeden dat het energieverbruik van sommige transportpompen op de productielocatie vrij hoog was. Van daaruit wordt het water verpompt naar wateropslagtanks op distributielocaties in de stad.

‘Veel van de waterpompen bleken te groot om goed te kunnen functioneren.'

Meer rendement

Energie besparen is duurzaam, goedkoper en zorgt ervoor dat er met de beschikbare energie meer gedaan kan worden. De vermoedens van Holierhoek werden bevestigd. Veel van de waterpompen bleken te groot om goed te kunnen functioneren. Een rendement van minder dan 50% was niet ongebruikelijk. ‘Dit is voor de normen die wij hanteren niet voldoende. Bij grote transportpompen mag je in Nederland wel uitgaan van een minimaal rendement van 75%, maar eigenlijk moet dit rond de 80% liggen,’ legt Holierhoek uit. Dit zal in de aankomende periode door de Mozambikaanse medewerkers moeten worden verbeterd.

Zelfstandig projectteam in Maputo

Tijdens het laatste bezoek heeft Holierhoek aan het lokale waterbedrijf voorgesteld om een projectteam op te richten dat zelfstandig wijzigingen aan de installaties kan doorvoeren. ‘Hierdoor leren zij én wij hoe verbeteringen het beste gerealiseerd kunnen worden, zodat andere projecten steeds meer zelfstandig door het waterbedrijf uitvoerbaar zijn. Ik dacht altijd: als ik met pensioen ga dan reis ik af naar Afrika om daar mijn steentje bij te dragen door het aansluiten van waterpompen. Dat doe ik nu al zo’n tien jaar namens Evides. Het is echt pionieren. In Afrika kunnen we door kennisuitwisseling enorme stappen maken. Dat maakt me heel trots.’ In oktober gaat Holierhoek opnieuw naar Mozambique om zijn missie een vervolg te geven.

Benieuwd naar het werk van Evides in het buitenland?