& Vijf vragen

In de bres voor Nationale Kraanwaterdag

Woensdag 28 september vormde de Franciscusschool in Middelburg het decor voor de start van de Nationale Kraanwaterdag in het verzorgingsgebied van Evides. Burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg en Regiohoofd Zeeland Edwin Poulus van Evides gaven samen het startschot voor de Kraanwaterdagles. Nationale Kraanwaterdag is een landelijk initiatief van de gezamenlijke waterbedrijven. De editie van 2022 was een groot succes. In heel Nederland deden zo’n 250.000 kinderen mee. Een recordaantal van bijna 1.200 klassen (groep 1 t/m 8) hebben meegedaan in het voorzieningsgebied van Evides Waterbedrijf.

Vijf vragen aan burgermeester Harald Bergmann over het hoe en waarom van zijn inzet voor kraanwater.

1. Waarom vindt u het belangrijk dat we aandacht besteden aan de waarde van kraanwater?

Het drinkwaterverbruik in Nederland neemt langzaam toe en mensen verbruiken over het algemeen meer water dan ze zelf door hebben. We hebben tegelijkertijd te kampen met langere periodes van droogte waardoor het waterverbruik thuis nog verder stijgt. Sproeien van de tuin, vullen van badjes, vaker douchen…

Het water in Midden-Zeeland komt vanuit de Brabantse Wal. Door klimaatverandering en de toenemende vraag naar water is het van extra belang om duurzamer om te gaan met onze drinkwaterbronnen en ons bewust te zijn van ons waterverbruik.


De temperatuur in een drinkwaterleiding mag niet hoger zijn dan 25 graden, omdat de kwaliteit van het water dan achteruit kan gaan. Vooral in stedelijke gebieden waar de temperatuur snel stijgt door te veel bestrating en te weinig groen, vormt dit een verhoogd risico. Om onder andere dit probleem tegen te gaan, is de gemeente Middelburg deelnemer aan het Europese project Cool Towns. Het gebied rond het Waterschapsgebouw, het station en het stadskantoor in Middelburg zijn daarom recentelijk vergroend. Daarbij wordt onderzocht wat het effect is van deze maatregelen op de hittestress in het gebied.

2. Hoe draagt een dag als Nationale Kraanwaterdag daaraan bij?  

Op Kraanwaterdag vestig je extra aandacht op het gebruik van kraanwater om zo verspilling te voorkomen. De Kraanwaterdag geeft ook een enorm podium aan het belang van water. Kraanwater is vooral gezond! En ook nog eens heel betaalbaar en milieuvriendelijk.

3. Is schoon drinkwater uit de kraan niet te vanzelfsprekend geworden?

Ja, wij vinden het allemaal maar gewoon dat er dagelijks gezond en veilig water uit de kraan komt. Mensen realiseren niet wat er allemaal aan vooraf gaat voordat er drinkwater uit de kraan komt. Als je in het buitenland op vakantie bent, besef je pas weer dat het niet altijd veilig is om water uit de kraan te drinken.
Bewustwording dat veilig en gezond water uit onze kranen niet vanzelfsprekend is, verdient onze constante aandacht. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om die aandacht vast te blijven houden.

4.  Wat doet de gemeente Middelburg nog meer om het kraanwaterbewustzijn te verhogen?

De Walcherse gemeenten hebben Terra Maris opdracht gegeven om onderwijs op het gebied van natuur en milieu te verzorgen op basisscholen. Eén van de leskisten gaat over ‘Wees wijs met water’. Op de basisschool moet je zorgen dat het drinken van water de norm wordt. Op het voortgezet onderwijs moet de norm van energiedranken veranderen naar water drinken. Met JOGG Middelburg ondersteunen we onderwijslocaties en sportlocaties door buiten watertappunten aan te schaffen. Er zijn inmiddels al 22 locaties met een buitentappunt in Middelburg!

5.  Wat is de belangrijkste boodschap die u kinderen, maar ook andere drinkwaterconsumenten zou willen meegeven?

Samen zorgen we ervoor dat we nu en in de toekomst beschikken over schoon en betrouwbaar drinkwater. Iedereen heeft daar zijn of haar verantwoordelijkheid in te nemen. Ga spaarzaam om met ons gezonde en veilige drinkwater, het is een groot goed.
Verder wil ik meegeven dat (meer) water drinken gezond, lekker en niet duur is! Dat past bij een gezonde leefstijl. Wie wil zich niet fijn voelen, iedereen toch!?

Water drinken is dé juiste stap naar makkelijker bewegen, een gezonder gewicht en goed leren door een betere concentratie. Voel je fijn en doe mee! Ouders van kinderen kunnen het goede voorbeeld geven. Dat is van onschatbare waarde. Draag bij aan een gezonde en vitale gemeenschap.

Gratis lesmatriaal

Voor veel kinderen is kraanwater vanzelfsprekend. Met de Kraanwaterdagles ontdekken kinderen dat kraanwater een bijzondere dorstlesser is, omdat het een gezonde en duurzame keuze is. Ook leren de kinderen waar hun kraanwater vandaan komt, hoe de zuivering van water in z’n werk gaat en hoe je zuinig kunt omgaan met water. De gratis lesmaterialen bestaan uit een digitale les met filmpjes en quiz, een doeblad, proefjes en knutselvlogs. Het materiaal wordt aangeboden op drie niveaus: groep 1-3, groep 4-6 en groep 7-8. Dit jaar was het centrale thema: Kraanwater, gewoon bijzonder!


We hebben elke dag zeker 1,5 liter water nodig om te drinken. Dat staat gelijk aan ongeveer 8 glazen. Als je beweegt of sport heb je meer water nodig. Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Om kinderen hiervan bewust te maken, organiseren de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven (Brabant Water, Dunea, Evides Waterbedrijf, Oasen, PWN, Vitens, Waterbedrijf Groningen, Waternet, WMD en WML) gezamenlijk ieder jaar de Nationale Kraanwaterdag.

Meer weten?