Fotografie: Michel Klink

& Waterkwaliteit

Droogte?
Met elkaar de schouders eronder.

De droogte vraagt ook intensief overleg met partners. Rijkswaterstaat is misschien wel de belangrijkste voor Evides, want die is verantwoordelijk voor het hoofdwatersysteem en alles wat daarbij komt kijken als dijken, bruggen, sluizen, keringen, scheepvaart. En minstens zo belangrijk, de kwaliteit van het water. Beheer, onderhoud en innovatie van het watersysteem zijn belangrijke hoofdtaken. Hoofdingenieur-directeur van West-Nederland Zuid, Arjan Driesprong, kijkt tevreden terug op de samenwerking met alle partners in de afgelopen zomer.

“Deze zomer was nog droger dan die van 2018, maar door goede samenwerking heeft de droogte toch minder impact gehad”, stelt Arjan tevreden vast. “Sinds 2018 hebben we met elkaar gewerkt aan een complex van maatregelen om beter grip te houden op de hoeveelheid water en de kwaliteit. Meetnetwerken om beter het zout te volgen, water vanuit de Lek toevoeren, schuiven in waterkeringen net anders zetten… We hebben nu betere informatie en meer knoppen om aan te draaien.”

‘We beschikken over 
een uitgebreid netwerk
van meetpunten in heel Nederland'

Stoppen met kieren

Evides heeft in het Haringvliet een innamepunt van zoet water. In het Haringvliet is het kierbesluit van kracht. De waterkering die deze voormalige zee-arm afsluit, staat regulier op een ‘kier’ om vismigratie mogelijk te maken. Door de droogte moest dat anders. Arjan licht het besluit toe. “De innamepunten van het Waterschap en dat van Evides zijn destijds al op onze kosten verplaatst om het kierbesluit uit te kunnen voeren. Half juli is Rijkswaterstaat volgens gemaakte afspraken met ‘kieren’ gestopt omdat er sprake was van te veel verzilting. Dat bleek uit onze metingen. Ook via de Nieuwe Waterweg kwam door de lage waterstand overigens zout water binnen naar het achterland.”


De droogte was geen verrassing voor Rijkswaterstaat. We gaan dat steeds vaker meemaken volgens Arjan. “De beschikbaarheid van drinkwater staat hoog in het model van waterverdeling dat we in Nederland hanteren bij schaarste. Bovenaan staan het voorkomen van blijvende schade aan dijken en natuur en daarna komt drinkwater. Over de beschikbaarheid en kwaliteit van oppervlaktewater zijn we voortdurend in contact. We beschikken over een uitgebreid netwerk van meetpunten in heel Nederland die real time informatie geven over de stand van zaken; dit delen we met de drinkwaterbedrijven. Signaleren we bijvoorbeeld een vervuiling in de Maas in Limburg, dan weet Evides dat ook. Wij proberen de bron dan snel op te sporen en treffen maatregelen om de vervuiling tegen te gaan.”

Water niet te warm

Wat bij droogte misschien niet direct op het netvlies staat, is dat ook de watertemperatuur voor Rijkswaterstaat en Evides een issue is. Droogte gaat immers doorgaans gepaard met hoge temperaturen. Arjan: “Boven een bepaalde temperatuur treedt vissterfte op, is sprake van massale algengroei, zoals het giftige blauwalg. De bron en ook drinkwater zelf mag niet warmer zijn dan 25°C. Aan opwarming kunnen we helaas niet veel doen, maar we kunnen wel voorkomen dat de watertemperatuur verder stijgt door het lozen van koelwater te beperken. Dankzij de uitstekende samenwerking met al onze partners zijn we goed in control.”