& Watertransitie
Tijd voor een watertransitie. Juist nu.
De bouw van nieuwe woningen, de energietransitie en de gevolgen van klimaatveranderingen vragen om een nieuwe blik op ons water. In een gezamenlijk manifest ‘Water verbindt’ waarschuwen waterschappen en drinkwaterbedrijven het nieuwe kabinet: maak water het uitgangspunt bij de inrichting van het land.
“Het huidige watersysteem loopt tegen de grenzen aan,” schrijven de waterschappen en drinkwaterbedrijven in hun manifest. We moeten in de toekomst zorgvuldiger omgaan met water, de kwaliteit beschermen, het beter vasthouden en beheren. Dat is geen gelopen race.
Peter van der Velden, voorzitter van Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven: “De drinkwaterbronnen, zowel grond- als oppervlaktewater, staan kwalitatief en kwantitatief steeds verder onder druk door de optelsom van verontreinigingen. Daarom doen we een appel op de politiek om voldoende reserves voor de toekomstige drinkwatervoorziening aan te wijzen, bronnen beter te beschermen en het voortouw te nemen bij de noodzakelijke watertransitie. Anders zadelen we toekomstige generaties op met een minder zekere levering van betrouwbaar drinkwater.”
Kampioen Water Vasthouden
Nederland staat bekend als Kampioen Water Afvoeren, maar moet volgens de opstellers van het manifest de omslag maken naar Kampioen Water Vasthouden. Dat is noodzakelijk omdat er, als gevolg van klimaatverandering en toenemende droogte, een mismatch dreigt te ontstaan tussen de beschikbaarheid van water en het watergebruik. Daarnaast zorgt de droogte ervoor dat de kwaliteit van, met name grondwaterbronnen, onder druk komt te staan door medicijnresten, pesticiden en andere verontreinigingen. De kwaliteitsdoelen in de Europese Kaderrichtlijn Water worden op veel plekken niet gehaald.
‘Vervuiling voorkómen moet de basis zijn voor iedereen.’
Om de waterbalans te herstellen en de waterkwaliteit te beschermen, moeten er scherpe keuzes gemaakt worden, ondergronds en bovengronds. In de komende 30 jaar moeten er tienduizenden woningen bijgebouwd worden en werken overheden hard aan de energietransitie. Dat kan niet overal. “Stel als overheden ook gezamenlijk een landelijk regiekader op voor een geordende ondergrond, gericht op behoud en herstel van de grondwatervoorraad en gekoppeld aan het gebruik van de bovengrond. Overheden moeten verbetering van de waterkwaliteit van grond- en oppervlaktewater en de kwaliteit van bronnen voor drinkwater prioriteit geven in hun water- en omgevingsplannen om de doelen van de Kaderrichtlijn Water te kunnen halen. Vervuiling voorkómen moet de basis zijn voor iedereen,” aldus de drinkwaterbedrijven en waterschappen.
Waar moeten we naar toe?
In het manifest roepen drinkwaterbedrijven en waterschappen niet alleen op tot verandering. Ze schetsen een wenkend perspectief dat in 2050 werkelijkheid kan worden als de politiek werk maakt van de watertransitie. Een scenario waarin de waterhuishouding weer robuust en kilmaatbestendig is: ”Het grond- en oppervlaktewatersysteem kan de grotere weersextremen opvangen door maximaal gebruik te maken van de dempende sponswerking van de bodem/ondergrond en de natuurlijke hoogteverschillen voor het vasthouden van water. De grond- en oppervlaktewatergebruikers hebben zich in 30 jaar getransformeerd en optimaal aangepast aan deze gebiedseigenschappen.”
Drinkwaterbedrijven en waterschappen benadrukken dat een nieuw kabinet dit niet op de lange baan kan schuiven. We moeten het watersysteem nu fundamenteel aanpakken om straks erger te voorkomen. “De watertransitie die wij beogen dient daarom een heldere weerslag te krijgen in het Regeerakkoord van 2021.”
Meer weten?
Lees het volledige manifest ‘Water Verbindt’
‘‘Wat omhoog moet is niet de prijs van drinkwater, maar de waarde van water.’’
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gingen (kandidaat-)Kamerleden op diverse plekken met elkaar in debat over water. Tijdens het BNR verkiezingsdebat, mede georganiseerd door de Unie van Waterschappen en Vewin, gingen William Moorlag (PvdA), Roelof Bisschop (SGP), Laura Bromet (GroenLinks), Marcel Beukeboom (D66), Pieter Grinwis (ChristenUnie) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren) met elkaar in debat. Gezamenlijk benadrukten zij dat ruimtelijke plannen, zoals die voor woningbouw, voortaan een 'waterstempel' moet krijgen om zo water de positie te geven die nodig is. In het debat gingen de Kamerleden onder andere in gesprek over de waterkwaliteit en de prijs van drinkwater. Grinwis (CU) stelde: “We moeten drinkwaterbedrijven meer ruimte geven om te investeren. Nu moeten ze voldoen aan strenge regels en gaat dat niet altijd.”
Beukeboom (D66): ‘Wat omhoog moet is niet de prijs, maar de waarde van water. Dat betekent ook differentiëren, niet meer met drinkwater je auto gaan wassen. En we moeten met de industrie en landbouw afspraken maken over het gebruik van water. We hebben ten opzichte van andere Europese landen een relatief laag waterbewustzijn.”
Nieuwsgierig? Luister hier het BNR verkiezingsdebat terug →