Fotografie: Mediataal Mediaproducties

& Duurzaamheid

10.000 vierkante meter ‘zon op water’

Op het spaarbekken van productielocatie Kralingen heeft Evides Waterbedrijf in juli Europa’s grootste, zonvolgende drijvende zonnepark in gebruik genomen. Het is voor het drinkwaterbedrijf een innovatieve stap op weg naar een volledig energie- én klimaat-neutrale bedrijfsvoering, in 2025. Het drinkwaterbedrijf kijkt voor verdere toepassing naar de andere bekkens: in de Biesbosch, maar ook Baanhoek (Dordrecht), Braakman (Terneuzen)en Berenplaat (Spijkenisse).

Het Kralingse zonnepark bevindt zich deels op het land en deels drijvend op het bekken, waarin Evides voorgezuiverd oppervlaktewater opslaat. Drijvende parken sparen ruimte op land en kunnen bovendien meedraaien met de zon, wat tot zo’n 30% meer energie opbrengt.. In totaal gaat het om 4.787 panelen, die jaarlijks ruim 2 miljoen kWh aan duurzame energie moeten opleveren. Dit is zo’n beetje het jaarverbruik van 650 huishoudens. Op Kralingen werkt Evides samen met het bedrijf Floating Solar. Zij zijn en blijven eigenaar van de panelen, Evides neemt de groene stroom af.

Verder verduurzamen 

Het verder verduurzamen van het eigen energieverbruik en het verlagen van de CO₂-voetafdruk zijn voor Evides belangrijke doelen. Dit drijvende zonnepark maakt deel uit van het programma ‘Evides Energie Neutraal’ (EEN). In 2018 startte Evides met een eerste zonnepark op de productielocatie Braakman bij Terneuzen, op het land. Om de milieu-ambities te behalen, onderzoekt Evides of het mogelijk is om op de grote spaarbekkens in de Biesbosch (650 hectare groot) zonnepanelen te plaatsen, maar daarnaast ook op de bekkens Baanhoek (Dordrecht), Braakman (Terneuzen dus) en Berenplaat (Spijkenisse).
Volgens berekeningen zou 100% van het eigen stroomverbruik zo opgewekt moeten kunnen worden, op zo’n 30% van het wateroppervlakte.

Fotografie: Mediataal Mediaproducties

Waterkwaliteit en ecologie 

Het produceren en leveren van betrouwbaar drinkwater is de kerntaak van Evides. De energieopwekking mag geen impact hebben op de waterkwaliteit in de spaarbekkens. Die zijn gevuld met voorgezuiverd rivierwater en gebruikt Evides voor de verdere drinkwaterproductie. Evides monitort daarom nauwgezet de effecten van de drijvende zonnepanelen op de waterkwaliteit en op de ecologie.