& Vijf Vragen

Corona en ons drinkwater

Het COVID-19 virus houdt sinds dit voorjaar onze samenleving in de greep. Ook voor Evides Waterbedrijf zijn er de nodige gevolgen. Ondanks diverse organisatorische aanpassingen: het product is veilig en klanten kunnen, zoals ze gewend zijn, 24/7 rekenen op drinkwater van hoge kwaliteit. Daarnaast doet Evides er alles aan om werkzaamheden – binnen- en buitenshuis - veilig en verantwoord uit te kunnen blijven voeren. Een overzicht aan de hand van vijf veel gestelde vragen.

Kan het coronavirus zich via kraanwater verspreiden?

Nee. Ons drinkwater is veilig: het is goed beschermd tegen virussen, zoals COVID-19 en vormt geen route voor verdere verspreiding. Het behoort tot een virusgroep, die niet lang overleeft in het water. Daarnaast zijn deze virussen door drinkwaterbedrijven makkelijk te verwijderen en te inactiveren met meervoudige desinfectiebarrières. Die werkwijze is geborgd door de Analyse Microbiologische Veiligheid Drinkwater. Daarnaast hanteren we strikte hygiënevoorschriften rond aanleg, werkzaamheden en onderhoud. Samen zorgt dit ervoor dat de productie én de distributie van drinkwater zeer goed beschermd zijn tegen alle virussen.

In het kort

  • Ons drinkwater is veilig en beschermd tegen het coronavirus
  • COVID-19 vormt geen gevaar voor de productie en distributie van drinkwater
  • Onze medewerkers werken op een veilige en verantwoorde manier
  • Infrastructurele projecten en andere werkzaamheden gaan zoveel mogelijk door
  • Bij (onderhouds)werkzaamheden volgen we strikt de richtlijnen van het RIVM

Wat doet Evides verder om de verspreiding van het virus tegen te gaan?

Evides volgt strikt de nationale maatregelen en de richtlijnen van het RIVM. De meeste medewerkers werken vanuit huis, met uitzondering van diegenen die op locatie moeten zijn om te zorgen, dat onze primaire processen en klantenprocessen doorgaan. Om besmettingen onder productiemedewerkers te voorkomen, werken we met regio’s die onderling geen fysiek contact met elkaar hebben. Ook binnen de regio’s doen we aan spreiding van medewerkers door het werken vanaf verschillende productielocaties en het schuiven met werktijden.

Welke gevolgen heeft corona voor de levering van drinkwater en andere werkzaamheden?

De productie en levering van ons drink- en industriewater en onze afvalwateractiviteiten komen niet in gevaar door COVID-19. Hoewel veel klanten waarschijnlijk vaker dan normaal hun handen wassen, zien we dit niet terug in het totale watergebruik. Het verbruikspatroon over de dag is in het begin van de crisis wel iets veranderd: van een normaal door-de-weeks dag patroon naar meer een weekend-patroon. Dit had geen gevolgen voor onze waterlevering. Projecten die belangrijk zijn voor onze leveringszekerheid gaan verder gewoon door. Denk aan het vervangen van cruciaal leidingwerk. Daarbij houden we expliciet rekening met de gezondheid van onze medewerkers, aannemers en klanten.


Evides vindt het belangrijk om werkzaamheden waar mogelijk door te laten gaan. Niet alleen voor onze eigen bedrijfsvoering en onze afnemers/klanten: ook voor de aannemers en andere partijen waar we mee samenwerken. Door opdrachten - veilig volgens de richtlijnen - te kunnen laten uitvoeren, helpen we de economische consequenties te beperken.

Hoe zit het met de werkzaamheden bij klanten thuis?

Nu veel mensen thuiswerken is het natuurlijk des te belangrijker, dat zij bij een storing niet te lang zonder water zitten. Evides heeft richtlijnen om dit te voorkomen. Onze monteurs van de buitendienst en de huisaannemers zijn op dit moment 100% aan het werk. Evides heeft ook ‘niet-urgente werkzaamheden’ bij klanten in het pand weer opgestart. Dat doen we op een veilige en verantwoorde wijze; conform de RIVM-richtlijnen, zoals de 1,5 meter afstand. Belangrijk is dat de betrokken klant zich er ook comfortabel bij voelt. We ontvangen positieve reacties op het feit dat dit werk waar mogelijk door kan gaan.


Naast ons werk binnen woonhuizen, bekijken we ook welke kansen deze periode ons biedt om sommige werkzaamheden op andere plekken naar voren te halen. Bijvoorbeeld in drukke winkelcentra die nu even niet zo druk zijn, rondom scholen waar afgelopen tijd geen kinderen aanwezig waren, of bij meterwissels in musea en andere instellingen.

Waarom wordt er gemeten of het coronavirus in ons rioolwater zit?

Sinds februari meet KWR het rioolwater in zeven steden op mogelijk concentraties aan erfelijk materiaal van het COVID-19 virus. Die concentratie is een goede indicatie voor de besmettingsgraad onder de bevolking en levert dus belangwekkende informatie. Deze meetgegevens kunnen het RIVM en de overheid helpen om eventuele pieken te signaleren.
Vanaf het moment dat dit onderzoek loopt, is Evides betrokken met onze afvalwaterzuivering op Schiphol. Ook hier is het COVID-19 virus aangetroffen. Door het ontwerp van de installatie, de procesvoering en het hanteren van de veiligheidsmaatregelen kunnen onze medewerkers hier verantwoord hun werk blijven doen.

Vragen?

Heeft u vragen over het drinkwater én de maatregelen die we nemen tegen het coronavirus? Neem contact op met Afdeling Communicatie: communicatie@evides.nl