& Veiligheid
‘Als sector lijken we wel eens de stille kracht’
Drinkwater is essentieel voor het functioneren van onze samenleving. De drinkwatervoorziening heeft het predicaat ‘top-vitaal’ gekregen, omdat uitval grote gevolgen kan hebben. Hoge weerbaarheid is cruciaal. ‘Alles bij de waterbedrijven is ingericht om continu betrouwbaar drinkwater te leveren’, onderstreept Evides directeur Annette Ottolini.
‘Als sector lijken we wel eens de stille kracht: er is heel veel geregeld om te zorgen dat er 24/7 veilig drinkwater uit de kraan komt en dat vindt iedereen ook vanzelfsprekend’, aldus Ottolini. ‘Ten tijde van de droogte in 2018 merkten we dat die vanzelfsprekendheid ook tot onduidelijkheid kan leiden. Want hoe zit het met leveringszekerheid, hoe zijn zaken wettelijk verankerd, welke belangen spelen wanneer en wie doet wat? Een greep uit een serie vragen die noopten beantwoord te worden. Daarom hebben we als sector een kennisdocument uitgebracht met als titel ‘Continu betrouwbaar drinkwater leveren, hoe doen we dat?’.
Goed voorbereid
‘Alle waterbedrijven kennen hun specifieke omstandigheden en daarop ingerichte bedrijfsvoering. Evides kent als bronnen oppervlaktewater (uit de Maas en het Haringvliet) en grondwater (in Noord-Brabant en Dordrecht). Het merendeel van ons drinkwater heeft Maaswater als bron, dat we innemen in de Biesbosch en opslaan in drie geschakelde spaarbekkens. Dit systeem heeft een aantal voordelen. We kunnen selectief innemen, we hebben een ruime voorraad en de bekkens zorgen voor een natuurlijke voorzuivering. Gebeurt er iets in de Maas, dan kunnen we dus tijdelijk de inname stoppen en periodes van droogte kunnen we overbruggen. Kijken we naar onze drinkwaterproductielocaties, dan zijn die uitgevoerd met dubbele – los van elkaar functionerende – ‘straten’, waarmee we redundantie inbouwen. En in het leidingnet kunnen we in de regel zo schakelen dat we een gebied van een andere kant kunnen beleveren, mocht dat nodig zijn. We hebben dus heel veel voorzorgsmaatregelen getroffen voor het geval dat...’, onderschrijft Ottolini.
Samenwerking
‘Dat we goed zijn voorbereid, wil niet zeggen dat we alles alleen kunnen doen. Binnen de waterketen, maar ook daar buiten, hebben we elkaar hard nodig. Daarom is het van belang dat we elkaar kennen en gekend zijn. Dat doen we via overlegvormen – bestuurlijk, ambtelijk en projectmatig – en door informatie te delen. Het boekje ‘Continu betrouwbaar drinkwater leveren | Hoe doen we dat?’ helpt daarbij.’ In samenwerking met de tien Nederlandse drinkwaterbedrijven heeft branchevereniging Vewin dit kennisdocument samengesteld.
Continuïteit centraal
Het boekje laat zien hoe de drinkwatervoorziening in Nederland is georganiseerd en hoe waterbedrijven onder alle omstandigheden – ook in crisissituaties – voor betrouwbaar en voldoende drinkwater zorgen. De publicatie geeft een duidelijk overzicht van de wettelijke verplichtingen, de infrastructuur van onze drinkwatervoorziening, wat we doen om deze in de toekomst veilig te stellen en hoe we omgaan met storingen, calamiteiten en crisissituaties. “Een handboek voor elke ambtenaar en bestuurder die met drinkwatervoorziening in aanraking komt”, besluit Ottolini.