& Vijf vragen

Corona en ons drinkwater

‘We kunnen grenzeloos samenwerken’

Wat doe je als er een pandemie uitbreekt, fysiek contact moet worden vermeden, maar het werk aan essentiële infrastructuur niet stil mag vallen? Voor alle partners was het even schakelen aan het begin van de corona-uitbraak. Direct stond vast dat de afstemming tussen Evides, Stedin en gemeente Rotterdam – net goed op weg met het convenant ‘Samenwerken in de buitenruimte’ – door moest gaan. Turkay Yucel, Projectleider bij de gemeente Rotterdam en Roy van der Knaap, Coördinator Samenwerkings­verbanden bij Evides, vertellen hoe dat is gelukt en welke lessen zij meenemen naar de toekomst.

Turkay Yucel

Roy van der Knaap

1. Maart 2020 brak corona uit, Nederland ging in lockdown. Welke gevolgen had dat voor de infraprojecten?

Van der Knaap: “In het begin was de impact compleet onduidelijk. Iedereen ging thuiswerken. Met uitzondering van de aannemers, toezichthouders en monteurs, die hebben gewoon doorgewerkt. In eerste instantie mochten zij niet meer bij mensen naar binnen voor af- en aansluiten, dat maakte het ingewikkeld om hun werk te kunnen doen. Gelukkig heeft die situatie maar een maand of twee geduurd.”

2. Jullie werken samen binnen het convenant. Hoe veranderde dat door corona?

Yucel: “We waren gewend om één keer in de maand fysiek te vergaderen. Overleggen op afstand was voor iedereen wennen, er was ineens een andere dynamiek. Normaal gesproken leg je een tekening op tafel en bespreek je die. Nu was het zoeken en ontdekken hoe alles werkte. Het was een gewenningsproces, maar iedereen had een proactieve houding. Daardoor is het werk gewoon doorgegaan en zijn er geen projecten stilgevallen.”

3. Heeft de nieuwe manier van werken ook voordelen? Welke gevolgen heeft corona voor de levering van drinkwater en andere werkzaamheden?

Yucel: “Het is erg handig om niet beperkt te zijn door bepaalde tijden op kantoor. Als dat beter uitkomt, kan ik mijn mails ’s avonds beantwoorden. Ik ben voorzitter van verschillende overleggen en als je op vakantie gaat, is het altijd de vraag wie de rol overneemt. Nu heb ik een paar keer de laptop meegenomen, zodat de vergaderingen gewoon door konden gaan. Ik ben maar een klein radertje in het geheel, maar op deze manier kon de rest ook door met zijn werk. Dat is een groot voordeel van op afstand werken: het is grenzeloos.”

4. Als we de balans opmaken, wat hebben we dan geleerd van de afgelopen twee jaar?

Van der Knaap: “Dat we efficiënter kunnen werken. Het van hot naar her rijden was een soort routine, online vergaderen levert veel tijdsbesparing op. We kijken nu scherper: voegt het wat toe om fysiek bij elkaar te komen? Soms is dat nodig, maar vaak kunnen we het op afstand afhandelen.”

5. Wat is de belangrijkste les voor de toekomst?

Yucel: “Werken op afstand heeft voordelen, maar we moeten er niet in doorschieten. Iedereen plant elkaars agenda vol en voor je het weet heb je zes of zeven online vergaderingen per dag, dat is teveel van het goede. Ik ga nu weer meer ter plaatse kijken. Dat spreekt makkelijker en als je samen op locatie naar een probleem kijkt, dan kom je sneller tot een oplossing. De mensen in de uitvoering waarderen dit ook. Ik zoek ze op en stel de vraag achter de vraag, probeer te achterhalen waar ze mee zitten. Het zal altijd nodig blijven om op pad te gaan, om met eigen ogen te kijken en om echt met elkaar in gesprek te gaan.”

Gemeente Rotterdam, Stedin en Evides over samenwerken in coronatijd.

Convenant

In 2018 tekenden gemeente Rotterdam, Stedin en Evides het vernieuwde convenant ‘Samenwerken in de buitenruimte’. De partijen spraken af intensiever te gaan samenwerken bij onderhoudswerk­zaamheden. Door werkzaamheden te bundelen, is er minder overlast voor de bewoners en blijft de stad bereikbaar.