& Corporate

Evides ondanks lastige omstandigheden tevreden over wat in 2021 is bereikt

Een overzicht uit het jaarverslag

Het coronavirus hield ons voor het tweede achtereenvolgende jaar als samenleving in de greep. Ondanks de extra uitdagingen die dat met zich meebracht, leverde Evides Waterbedrijf in 2021 drinkwater en industrie­water­diensten van uitstekende kwaliteit. Dankzij de inzet van onze medewerkers en partners kunnen we terugkijken op een jaar waarin weer heel veel is bereikt.

Het was opnieuw een jaar van schipperen tussen werk en privé, met je werk doen en corona op afstand houden. Door alert te zijn, verantwoordelijkheid te geven en te nemen, zijn we er met elkaar in geslaagd er een succesvol jaar van te maken. Dat deze aanpak voor onze medewerkers heeft gewerkt, bewijst het rapportcijfer dat zij ons als organisatie geven: een 7.7. Een cijfer dat al een paar jaar op rij een stijgende lijn laat zien.

Warm incasseren

In 2021 hebben we een belangrijke extra stap gezet om nog meer voor onze klanten te betekenen. Wie zich realiseert dat er in Rotterdam ruim 80.000 mensen wonen die onder de armoedegrens leven, kan zich goed voorstellen dat het moeilijk is de eindjes aan elkaar te knopen. En dat geldt niet alleen in Rotterdam, ook in andere gemeenten leven mensen onder de armoedegrens. Daardoor betalen niet alle klanten op tijd hun waterrekening. Door betalingsachter­standen en de incassokosten kunnen ze steeds verder in de problemen komen. Daar is niemand mee geholpen. Bij een betalingsachterstand nemen we nu vrijwel meteen contact op met de betreffende klant om de situatie te bespreken en te kijken of Evides kan helpen. Daar waar nodig verwijzen we door naar de schuldhulpverlening, het wijkteam of de GGD. Voor dit nieuwe beleid ontvingen we het Keurmerk Warm Incasseren van de gemeente Rotterdam. Een keurmerk waar we oprecht trots op zijn en waar burgers in ons verzorgingsgebied ook echt de meerwaarde van ervaren.

‘Daar waar nodig verwijzen we door naar de schuldhulpverlening, het wijkteam of de GGD'

Water verbindt

Wij blijven de aandacht vragen voor de druk op ons watersysteem, onze bronnen. We hebben samen met waterschappen en drinkwaterbedrijven in het gemeenschappelijk manifest ‘Water verbindt’ bij de overheid bepleit echt anders naar ons watersysteem te kijken. Nederland staat aan de vooravond van een aantal grote ruimtelijke transities waarin water op allerlei manieren een rol speelt zoals bij het woningtekort, de omslag naar groene energie, kringlooplandbouw en natuur­herstel. Dit alles vraagt om ingrijpende ruimtelijke keuzes en ingrepen waarbij water het uitgangspunt moet zijn. We zien dat ons gezamenlijke appèl invloed heeft op de politieke agenda in Den Haag en Brussel.

Inname schoonwater

Als waterbedrijf investeren we om de wisselende waterkwaliteit van onze bronnen het hoofd te bieden. Vorig jaar openden we het grootste ruwwater innamepomp­station van Nederland: de Bergsche Maas. Nu kunnen we onze spaarbekkens in de Biesbosch sneller en selectiever vullen op de momenten dat de kwaliteit van het water in de Maas hoog is. Tegelijkertijd blijft Evides hard werken om de drinkwaterbronnen te beschermen tegen ongewenste stoffen. Wat er niet in zit, hoeft er namelijk ook niet uitgehaald te worden.


Het drinkwater dat we maken moet vanaf de drinkwater­zuiveringen naar de klant. Daarom ligt er een 14.000 kilometer lang leidingnet. Naast het normale onderhoud aan het leidingnet is 20 kilometer aan nieuwe leidingen aangelegd. Een bijzonder project daarbij betrof de Calandtunnel, waar we een nieuwe leiding hebben aangelegd voor de aanvoer van demi-water (gedemineraliseerd water) voor de industrie.


We constateren dat woningcorporaties stevig inzetten op de verduurzaming van panden. Wij zijn daar uiteraard een warm voorstander van. Samenwerking is daarbij essentieel. Onze leidingen moeten na werkzaamheden bereikbaar zijn om onze wettelijke taak te kunnen uitoefenen, aan onze veiligheidseisen te kunnen voldoen, storingen snel op te kunnen lossen en potentieel ongewenste situaties te voorkomen. We zijn dan ook intensief het gesprek aangegaan met woningcorporaties, huiseigenaren en uitvoerende partijen over onze aansluiteisen en het belang van bereikbare leidingen en kabels.

Duurzaamheid: hergebruik en circulariteit

Ook op het gebied van duurzaamheid hebben we weer meters gemaakt. Samen met de industrieklanten werkte Evides Industriewater aan projecten gericht op het hergebruik van water uit de productieprocessen, via bijvoorbeeld de pilot Wetlands in Terneuzen en de bouw van een nieuwe duurzame demiwaterfabriek in Antwerpen. De duurzaamheidsinspanningen om drinkwater zachter te maken zijn beloond met het cradle-to-cradle certificaat, niveau ‘goud’. De kalk die onttrokken wordt uit het drinkwaterzuiveringsproces wordt deels gebruik als grondstof in bijvoorbeeld tapijttegels en gezichtsscrub en deels weer aan het productieproces toegevoegd.


We kijken terug op een jaar waarin uitstekende resultaten zijn geboekt. Deze resultaten zijn vooral te danken aan de geweldige inzet van onze medewerkers en de constructieve samenwerking met onze partners. Dat maakt dat we de toekomst, ondanks alle uitdagingen, met vertrouwen tegemoetzien.