Blok 6: Transvaalstraat 72 - Putselaan 163

& Infrastructuur

Het belang van bereikbaarheid leidingen na renovaties 

Woningcorporaties zetten stevig in op de verduurzaming van vastgoed. Een ontwikkeling waar wij uiteraard warm voorstander van zijn. Met enige regelmaat constateren wij echter wel dat tijdens de uitvoering van de renovatie­werkzaamheden onvoldoende rekening is gehouden met de leidingen, kabels en meetapparatuur van de water- en andere nutsbedrijven.

Ben van der Vlis

Denk bijvoorbeeld aan een volgestorte fundering waarbij leidingen vast komen te liggen in het beton. Daardoor zijn de aansluitleidingen en meetapparatuur na de oplevering van de renovatiewerkzaamheden niet altijd meer bereikbaar of zelfs beschadigd. Terwijl dat wél noodzakelijk is om aan de veiligheidseisen te kunnen voldoen, toekomstige storingen snel op te kunnen lossen en potentieel ongewenste (en bij gas mogelijk gevaarlijke) situaties te voorkomen. Kortom: om onze wettelijke taak goed te kunnen uitoefenen.


Daarom gaat Evides Waterbedrijf, samen met Stedin (netbeheerder gas en elektriciteit), het gesprek aan om woningcorporaties, vastgoedeigenaren en uitvoerende partijen meer bewust te maken van onze aansluiteisen en het belang van bereikbare leidingen en kabels. Onze ervaring leert dat vroegtijdige afstemming met alle stakeholders bij grote projecten onnodige kosten en herstelwerkzaamheden kan voorkomen.

‘Voor dit specifieke project in de Transvaalbuurt worden twee wooncomplexen, Pretorialaan en Transvaalstraat, met in totaal 142 woningen gerenoveerd'

Renovatie Transvaalbuurt Rotterdam

Een mooi voorbeeldproject is de renovatie van woningen van woningcorporatie Vestia in de Rotterdamse Transvaalbuurt. Bij deze ingrijpende renovatie wordt er met oog op de leidingen en meetapparatuur van Evides en andere nutsbedrijven naar volle tevredenheid samengewerkt met Vestia en Dura Vermeer Bouw Heyma. Ben van der Vlis (Van der Vlis Bouwconsult B.V.), betrokken als adviseur namens Vestia bij deze renovatie: “Voor dit specifieke project in de Transvaalbuurt worden twee wooncomplexen, Pretorialaan en Transvaalstraat, met in totaal 142 woningen gerenoveerd. Het herstel van de fundering is een onderdeel van deze renovatie waarbij het opnieuw aanleggen van de verschillende nutsvoorzieningen noodzakelijk is.”


Van der Vlis vertelt dat bij de renovatie van deze panden door alle stakeholders een gezamenlijke aanpak is geformuleerd waarbij bijzondere aandacht uit is gegaan naar het leidingwerk van de verschillende nuts­voorzieningen. Enerzijds om te voldoen aan wet- en regelgeving, anderzijds om schade tijdens de werkzaamheden te voorkomen en daarmee de veiligheid te kunnen garanderen. Daarvoor is een beheersplan opgesteld. In de gezamenlijke aanpak is leveringszekerheid en continuïteit van gas, elektra en water een randvoorwaarde, omdat de bovenliggende verdiepingen tijdens het herstel van de fundering bewoond blijven.


Er is gekozen voor een compacte projectorganisatie vanuit de deelnemende partijen, waarbij eigenaarschap en begrip voor elkaars positie heeft bijgedragen aan een pragmatische aanpak. Een schouw op locatie waarbij de verschillende stakeholders fysiek aanwezig waren, maakte al snel duidelijk dat een andere aanpak nodig zou zijn om dit project tot een succes te maken. Van der Vlis: “Deze werkwijze was niet van de grond gekomen als alle partijen de traditionele aanpak en rol hadden ingenomen. De aanpak voor de Transvaalbuurt in Rotterdam is er een van betrokkenheid. Evides heeft geholpen met invulling geven aan het plan voor beheersmaatregelen ter bescherming van hun assets tijdens het werk.”


Deze aanpak heeft naast kwaliteit van het werk ook voor verrassende resultaten gezorgd. Zo vertelt Van der Vlis: “Waar het opnieuw aansluiten van de verschillende nutsvoorzieningen 18 weken doorlooptijd in beslag kan nemen, zijn we in staat geweest om de eerste oplevering in slechts 8 weken te realiseren. Hier is echt het verschil gemaakt. Voor vakmensen levert het een efficiënte werkwijze op, voor de toekomstige bewoner een meer zorgeloze oplevering.”


Van der Vlis geeft hierbij wel aan dat een nieuw project waarschijnlijk een andere aanpak zal vragen. “Een standaard aanpak, een soort van ‘onderlegger’, bij het aannemen van nieuwe projecten gaat het hierdoor waarschijnlijk niet worden”, aldus Van der Vlis. Voor de verschillende stakeholders betrokken bij de renovatie en verduurzaming van woningen is goede communicatie en zorgen voor verbinding en eigenaarschap bij de start van het project het belangrijkste advies. “Ga op zoek naar verbinding en pragmatische oplossingen. Mensen betrekken bij het project maakt het verschil”.