Foto: M. Muus

& Waterkwaliteit

Over de staat van ons drinkwater

Het kraanwater in Nederland is gezond en veilig om te drinken. Dat is niet vanzelfsprekend omdat de kwaliteit van de bronnen vaak te wensen overlaat. Nieuwe landelijke en Europese wet- en regelgeving moet ervoor zorgen dat er voldoende drinkwater­bronnen van goede kwaliteit beschikbaar blijven. Want wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

In april 2021 is de nieuwe Beleidsnota Drinkwater 2021-2026 gepubliceerd. Doel hiervan is voldoende drinkwater van goede kwaliteit voor iedereen in Nederland te waarborgen, nu, in de toekomst en ook in crisissituaties. Dat betekent dat er voldoende bronnen moeten zijn om drinkwater van goede kwaliteit te maken en dat de bereiding, kwaliteit en levering voldoet aan de wettelijke eisen.


Gelukkig is het goed gesteld met de kwaliteit van ons drinkwater. In 2021 zijn de resultaten openbaar geworden van een groot onderzoek dat de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft laten uitvoeren naar de kwaliteit van ons drinkwater. Hieruit blijkt dat de drinkwaterbedrijven water van goede kwaliteit leveren. Het drinkwater voldeed in 99,9% van de metingen aan de gestelde normen. Ook reageerden drinkwaterbedrijven goed op incidenten zoals een incidentele overschrijding van de normen en op verontreinigingen in oppervlaktewater dat als bron voor drinkwater dient.

Productie van drinkwater

Voor de productie van drinkwater wordt in Nederland voor 34% gebruik gemaakt van oppervlaktewater en voor 66% van (oever)grond­water inclusief natuurlijk duinwater. De sector produceert ongeveer 1.225 miljoen m³ drinkwater. In tien jaar tijd is de productie bijna 8% gestegen.
De laatste jaren vertoont na een aanvankelijke daling de consumptie van water een grillig patroon. Hete, droge zomers doen het waterverbruik onmiddellijk omhoogschieten. Evides produceert ook water dat niet van drinkwaterkwaliteit is. Meestal gaat het om toepassingen waarvoor een minder vergaande zuivering volstaat, bijvoorbeeld proceswater voor de industrie. Het kan ook gaan om specifieke toepassingen waarvoor juist een verdergaande zuivering nodig is zoals demiwater waar alle zouten uitgehaald zijn.

Nieuwe Europese drinkwaterrichtlijn

Harmonisering van de normen voor drinkwater is belangrijk omdat rivieren zich niet aan grenzen houden. Eind 2020 heeft de EU de herziene Drinkwaterrichtlijn vastgesteld. Lidstaten hebben twee jaar de tijd gekregen om de drinkwaterrichtlijn naar de nationale regelgeving om te zetten. De nieuwe drinkwaterrichtlijn schrijft onder meer een risico gebaseerde aanpak van bron tot kraan voor, met kwaliteitseisen voor drinkwaterbronnen, minimumeisen voor materialen en chemicaliën die in contact met drinkwater staan en nieuwe of aangescherpte normen voor probleemstoffen als PFAS en lood.


Ook schrijft de richtlijn maatregelen voor om tot betere toegang tot drinkwater te komen en de informatievoorziening aan klanten te verbeteren. Vorig jaar heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voorstellen opgesteld voor aanpassing van de Drinkwaterwet en -regelgeving. Vervolgens zijn die ter consultatie aan alle partijen voorgelegd. Medio 2022 is daarnaast de beleidsmatige en praktische implementatie van de drinkwaterrichtlijn opgestart.

Prestaties van Evides

Evides laat regelmatig onderzoek doen naar de prestaties in de ogen van klanten. Vrijwel alle klanten zijn bekend met Evides en zeer tevreden over Evides. Zij beoordelen Evides gemiddeld met een 7,8.


Klanten associëren Evides met een betrouwbaar, duidelijk en degelijk waterbedrijf dat uitstekend en veilig kraanwater levert. 6% van de klanten is niet tevreden. Zij geven aan dat zij twijfels hebben over de kwaliteit van het water en vinden de communicatie vanuit Evides niet goed genoeg. 80% van de klanten vindt het belangrijk dat Evides goede informatie geeft over het besparen van water. Daarnaast vindt 81% van de klanten het belangrijk dat het water op een duurzame manier wordt gemaakt.

Legionella 

Een van de wijzigingen in het Drinkwater­besluit gaat bijvoorbeeld over het risico op legionella. Bij sommige leidingwater­installaties is de kans op ziektegevallen groter en daarom is legionellapreventie op bepaalde locaties wettelijk verplicht, zoals bij zorgwoningcomplexen en sauna’s zonder bassins. De eigenaar van de binneninstallatie is zelf verantwoordelijk voor het beheersen van risico’s rond legionella.


Ook rioolwaterzuiveringsinstallaties blijken een mogelijke bron van legionella-infecties. Daarom komt er dit jaar een handreiking waarmee zowel toezichthouders als bedrijven inzicht krijgen in de risicofactoren voor groei en verspreiding van legionella­bacteriën in industriële afvalwater- en rioolwaterzuiveringsinstallaties en in de manier waarop ze deze risico’s kunnen beheersen.

Bronnen: