& Waterkwaliteit

Binneninstallatie verantwoordelijkheid pandeigenaar

De waterbedrijven leveren betrouwbaar drinkwater dat voldoet aan scherpe wetgeving. Inpandig kan de waterkwaliteit veranderen, door materiaal, ontwerp en eventuele apparatuur. Evides is verantwoordelijk tot aan de hoofdkraan. Deze zit vaak vlak voor de watermeter, maar kan daar ook verder voor liggen. Vanaf die hoofdkraan is de eigenaar van de woning, het bedrijf of de instelling aan zet.

De binneninstallatie betreft leidingen en kranen na het leveringspunt (de hoofdkraan) en onttrekt zich aan het oog van de waterbedrijven. Leidingmateriaal, ontwerp en eventueel aangesloten apparatuur in het pand – zoals filters of ontharders – kunnen de drinkwaterkwaliteit beïnvloeden. Maar dat is niet altijd bekend bij eigenaren.

Attenderen

Evides vindt het belangrijk om eigenaren te attenderen op het belang van een goede binneninstallatie en hun verantwoordelijkheid daarvoor. Denk aan het doorspoelen van nieuwe leidingen en kranen, vervangen van lood, kundig installeren én onderhouden van eventueel aanwezige apparaten en juiste aanleg en ligging van de buizen.

We informeerden er over in de vorige nieuwsbrief: de impact van lood op de drinkwaterkwaliteit. Veel gemeenten en scholen zijn de afgelopen maanden gestart met een inventarisatie van gebouwen en – waar nodig – het in gang zetten van loodonderzoek. Ook particulieren vragen we om huizen van voor 1960 te checken op loden leidingen. Een filmpje op onze website geeft uitleg hoe dit te herkennen. Vermoedt de klant lood? Dan kan deze eenvoudig een testkit bestellen om het kraanwater te laten analyseren. Is er sprake van lood, dan adviseren we klanten de leidingen te (laten) vervangen en tot die tijd het doorspoeladvies op te volgen.



Lees meer