& Duurzaamheid
“We willen alleen nog gebruik maken van duurzame bronnen voor industrieel water”
Ten westen van Terneuzen in de Nieuw-Neuzenpolder ligt het fabriekscomplex van Dow Benelux. In de 17 fabrieken waar vooral kunststoffen worden geproduceerd, is veel water nodig om stoom te produceren en te koelen. Dow en Evides tekenden onlangs een nieuw samenwerkingscontract voor de komende 20 jaar. Niet alleen voor de levering van industriewater, maar met name ook om samen te werken aan het zo efficiënt mogelijk omgaan met water, het hergebruik ervan en aan de samenwerking met de omgeving. “We hebben een gezamenlijke missie: werken aan een duurzaam en circulair watersysteem,’’ aldus Niels Groot, waterexpert bij Dow en tot voor kort lector Water Technology aan de HZ University of Applied Science in Middelburg.
Een wereldwijd opererend chemiebedrijf dat zich actief inzet op het gebied van duurzaamheid? Dow doet er al veel aan. “Chemiebedrijven maken chemicaliën en gebruiken veel energie en water voor de productie. In Terneuzen weten we ons omringd door zout water. We zien dat het klimaat verandert en dat beschikbaarheid van zoet water minder vanzelfsprekend wordt. Als één van de grootste verbruikers van Zeeland voelen we een sterke verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met onze bronnen en zoveel mogelijk waterstromen te hergebruiken. Dat doen we al jaren lang, samen met Evides, en komende jaren zetten we een nieuw concept neer waarmee we een stap verder gaan. We kijken niet alleen naar het eigen gebruik van water, maar samen met publieke en private partijen willen we het watersysteem in de regio verbeteren,” zegt Groot.
Kritisch kijken naar hoogwaardige bronnen
Dow gebruikt in Terneuzen zo’n 60.000 m3 zoet water per dag. Ter vergelijking: dat is 4 à 5 keer zoveel als de rest van Zeeuws-Vlaanderen gebruikt. Het water komt uit verschillende bronnen: uit de afwaterzuivering in Terneuzen van waterschap Scheldestromen, water dat op het terrein van Dow wordt gezuiverd, Belgisch Polderwater en ongeveer 20 à 25 procent komt uit de spaarbekkens van Evides in de Brabantse Biesbosch. “Samen met Evides doen we er alles aan om zoveel mogelijk water te hergebruiken. In 2024 willen we niet meer structureel gebruikmaken van het aandeel aan Biesbosch-water. Dat is een forse ambitie waarmee we willen helpen voorkomen, dat er in de toekomst competitie zou kunnen ontstaan tussen de productie van industriewater en het drinkwater voor de consument”, aldus Groot.
Natuurlijke voorzuivering
Aan de Zeeuwse Schelde wordt Dow omringd door zout water. Zonder zuivering en ontzilting is dit industrieel niet te gebruiken. Daarom doet het bedrijf samen met Evides Industriewater onderzoek naar duurzame, innovatie manieren om lokale waterstromen te hergebruiken en te zuiveren.
Eén onderzoek richt zich op de inzet van zogeheten ‘constructed wetlands’. Met plantenwortels en microben in de bodem wordt industrieel en huishoudelijk effluent (gezuiverd) afvalwater biologisch gestabiliseerd door restnutriënten en microverontreinigingen uit het water te verwijderen. “Na deze stap volgt de verdere zuivering en ontzilting, zodat het water de gewenste kwaliteit krijgt. Door wetlands te benutten, kan dat met minder energie en chemicaliën.
Dit onderzoek is interessant voor het Waterschap Scheldestromen en de gemeente Terneuzen. Zij hebben er alle belang bij dat bestrijdingsmiddelen of medicijnresten in de wetlands deels worden afgebroken,” vertelt Groot. Wetenschappelijke en operationele ondersteuning wordt verleend door Universiteit Gent en de Hogeschool Zeeland. Komende zomer besluit Dow samen met Evides Industriewater of de pilot omgezet kan worden naar een grootschaliger toepassing. Nu gaat het nog om twee proefopstellingen van elk 350 m2. Als het een succes blijkt, dan wil Dow dit opschalen. Het project kan rekenen op veel belangstelling. Onlangs bracht demissionair minister Van Nieuwenhuizen een bezoek aan de proeffabriek voor toekomstbestendige watervoorziening Dow. De minister werd tijdens een rondleiding langs het wetland en door het zuiveringsgebouw bijgepraat over de gezamenlijke ambities van Evides Industriewater en Dow Benelux.
Ondergrondse wateropslag
Bouwen aan een duurzame watervoorziening doe je niet alleen. Daarom sluiten publieke en private partijen in de regio aan, zoals de gemeente Terneuzen en agrarische bedrijven. Dit wordt in Terneuzen in de praktijk gebracht door een gezamenlijk onderzoek naar het infiltreren en onttrekken van regenwater. Als dit niet wordt opgevangen, vloeit het direct af naar de Westerschelde. Door het op te vangen, kan dit water als buffer gebruikt worden in periodes van droogte.
Niet alleen Dow kan dit goed gebruiken, ook agrariërs die afgelopen jaren door langere periodes van droogte hun oogst soms konden afschrijven. “We gaan een proefopstelling bouwen van 1 hectare. Vanaf het derde kwartaal van dit jaar gaan we er actief water opvangen en onttrekken. Als de proef slaagt, dan willen in het gebied ongeveer 250 à 300 hectare ondergronds benutten.” In dat scenario kunnen we ongeveer een miljoen kuub water opvangen en gezamenlijk een half miljoen kuub water onttrekken. “Uiteindelijk is het doel om met onze partners in de regio te anticiperen op de toekomst en te werken aan een watersysteem waar iedereen van kan profiteren,” besluit Groot.