< Algemeen directeur van Evides Annette Ottolini en Deltacommissaris Peter Glas.

& Waterkwaliteit

Evides opent grootste ruw water inname­pomp­station van Nederland

Evides Waterbedrijf heeft op woensdag 7 juli het innamepompstation Bergsche Maas in de Biesbosch geopend. Met een maximale capaciteit van 24 m3 per seconde is dit het grootste pompstation dat oppervlaktewater inneemt om drink­water van te maken. Met de grotere inname capaciteit kan Evides nog selectiever én sneller de spaarbekkens vullen en nog beter inspelen op een veranderende waterkwaliteit van de Maas.

Deltacommissaris Peter Glas verrichtte, samen met Annette Ottolini, de opening van het innamepompstation. "Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreem weer en droge perioden. We hebben de afgelopen jaren gezien hoe dit nu al de aanvoer van voldoende drinkwater onder druk kan zetten. Dit grote inname­pompstation in de Biesbosch is een belangrijke stap om de drinkwater­voorziening van zo'n 2 miljoen inwoners in Zuid-Holland en Zeeland toekomst­bestendig te maken."


Algemeen directeur Annette Ottolini is trots op het nieuwe innamepompstation: ­“De belangrijkste reden om hier een aantal jaar geleden in te investeren, was de klimaat­verandering en de daarmee samenhangende wisselende waterkwaliteit in de Maas. Wanneer er minder water in de rivier zit, is de invloed van ongewenste stoffen op de waterkwaliteit groter. Belangrijk dat we daar als waterbedrijf flexibel op kunnen inspelen. Het nieuwe innamepompstation is ons antwoord hierop. We zijn nu in staat om nog sneller meer water in onze spaarbekkens in te nemen als de waterkwaliteit van de rivier de Maas op zijn best is. Hierdoor kunnen we ook in de toekomst betrouwbaar drinkwater blijven leveren.”

Betrouwbaar drinkwater voor 2 miljoen inwoners en bedrijven

Er worden zeer strenge eisen gesteld aan oppervlaktewater dat gebruikt wordt voor de productie van drinkwater. Evides neemt alleen water in als de rivierwaterkwaliteit voldoet aan deze strenge eisen. Het nieuwe pompstation heeft een dusdanig grote pompcapaciteit waardoor het sneller water kan innemen dan voorheen. Hierdoor kunnen de spaarbekkens sneller gevuld worden, bijvoorbeeld na een tijdelijke innamestop. Normaal gesproken zet Evides een innamecapaciteit in variërend van 7 tot maximaal 15 m³/sec. Het nieuwe pomp­station heeft een capaciteit tot 24 m3 per seconde, dit betekent omgerekend in minder dan twee minuten een gevuld olympisch zwembad.

Optimalisatie spaarbekkensysteem Biesbosch

Het complete spaarbekkensysteem in de Biesbosch werd al in de jaren ’60 van de vorige eeuw bedacht en gerealiseerd. Naast de drie spaarbekkens, met ook hun rol in de natuurlijke voorzuivering van het water, werd ook innamepompstation Kerksloot gebouwd. Dit systeem wordt tot vandaag de dag nog gebruikt. Het incident in 2015 waarbij stroomopwaarts in de Maas pyrazol werd geloosd, vergrootte de urgentie voor de bouw van een inname­pompstation met meer capaciteit. Door deze lozing kon Evides langere tijd geen water innemen uit de Maas.


Met de huidige capaciteit van het bestaande pompstation Kerksloot duurt het na een innamestop van één dag, acht dagen om deze hoeveelheid water weer aan te vullen. Het nieuwe innamepompstation Bergsche Maas is 8x sneller en kan deze hoeveelheid water daardoor in één dag al aanvullen.


Bij de bouw van het nieuwe innamepomp­station is gekozen voor een nieuwe locatie, namelijk de Bergsche Maas. Hierdoor verbetert ook de doorstroming in het achterliggende innamebekken De Gijster. Daarnaast is de bodem van De Gijster aangepast en is de vermenging sterk verbeterd. Door de kanten te verdiepen kan het waterniveau sterker variëren. Dit komt de flexibiliteit voor inname en de waterkwaliteit ten goede.

‘Door de kanten te verdiepen kan het waterniveau sterker variëren.’

Zuiveringsfilosofie

De zuiveringsfilosofie van Evides, gericht op het leveren van kwalitatief goed drinkwater, bestaat uit drie stappen: bronbescherming, selectieve inname en robuuste zuivering. Evides beschermt haar bronnen tegen vervuiling; want wat er niet in zit, hoeven we er ook niet uit te halen. Evides werkt daarbij nauw samen met andere waterpartners om lozingen tegen te gaan en maakt zich sterk voor strenge regelgeving voor wat betreft lozingsvergunningen en de handhaving daarvan. ­Daarnaast beschermen we de bron via ons natuur- en terreinbeheer bij onze grondwater­waterwingebieden en de duinen.


De tweede stap in de zuiveringsfilosofie is selectieve inname. Daarbij spelen we in op de kwaliteit van het water in onze bronnen. We nemen water in als de kwaliteit voldoet aan de gestelde eisen en stoppen met innemen als de waterkwaliteit niet voldoet. De derde stap in het proces om drinkwater te maken, is de robuuste zuivering.

Intensieve samenwerking

Bij de bouw van het nieuwe innamepomp­station is afgelopen jaren intensief samen­gewerkt met verschillende organisaties, zoals Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat, verschillende gemeenten, de provincie Noord Brabant, adviesbureaus, aannemers en lokale belanghebbenden. Het ontwerp van het innamepompstation is zoveel mogelijk ingepast in het landschap.

Feiten & cijfers

  • Dagelijkse innamecapaciteit innamestation: 7 15 m³/sec met een maximaal vermogen van 2,5 MW.
  • Het nieuwe innamestation bestaat uit 3.500 kuub beton en 500.000 kg wapening.
  • Totale lengte leidingwerk: 4,5 km (3x 1,5 kilometer).
  • Bij het innamestation is 80 m2 volgende zonnepanelen geplaatst. Hier is al 2500 kWh energie mee opgewekt.
  • Vanuit de spaarbekkens leveren we water aan vier drinkwater­productielocaties en een dozijn industriewater-productielocaties.
  • Via deze drinkwaterlocaties leveren we water aan 80% van de klanten (ong. 2 miljoen inwoners) in ons verzorgingsgebied.