Vijf vragen

Wat doet dat witte kastje in mijn straat en waarom loopt er water uit? 

QR-codes om publiek te helpen informeren

Evides krijgt regelmatig reacties op de witte monsterkastjes, die - voor controle of onderzoek - verspreid in het verzorgingsgebied (Zuidwest-Nederland) opgesteld staan en waar water ‘zomaar’ lijkt weg te lopen. Andries van Eckeveld, project­­manager wateronderzoek bij Evides en communicatieadviseur Cindy van Kranenburg over nut en noodzaak van de monsternames én het informeren en betrekken van de omgeving.

Wat voor soort witte kastjes plaatst Evides en waarom?

Het kraanwater van Evides is van hoge kwaliteit. Wij controleren nauwkeurig of het voldoet aan strenge normen. Dit doen we bij de bron, tijdens het zuiverings­proces, in het leidingnet, bij klanten en onder meer dus met hulp van deze monsterkastjes. Van Eckeveld: “We plaatsen twee type kasten: voor tijdelijke controle na werkzaam­heden en voor structureel onderzoek. De tijdelijke kasten gebruiken we om na werkzaam­heden te controleren of de waterkwaliteit in orde is. Het kan altijd zijn dat er – ondanks dat het werk zeer zorgvuldig wordt uitgevoerd – verontreinigingen vanuit de grond in het leidingnetwerk terecht komen. In de grond zitten stoffen, waar mensen ziek van kunnen worden, die je niet in het water wil hebben. Met monsters van stromend drinkwater controleren we een aantal dagen de kwaliteit ervan. Zodra de leiding veilig in gebruik genomen kan worden, halen we het weg.”


“Verder staan er in sommige gebieden monsternamekasten voor structureel onderzoek. Die staan er soms maanden tot meerdere jaren, zodat we kunnen volgen hoe de water­kwaliteit zich ontwikkelt. We kunnen dan vaststellen of aanpassingen in het leidingnet of op de zuiverings­locaties effect hebben op de kwaliteit en bepalen of het zin heeft om aanpassingen op grotere schaal door te voeren. Het duurt soms enkele maanden voordat we veranderingen zien in de waterkwaliteit, dus is het noodzakelijk om langere tijd te monitoren.”

Andries van Eckeveld,

projectmanager wateronderzoek bij Evides.

Waarom controleren jullie de waterkwaliteit zo dicht bij de aansluiting in de wijk?

Van Eckeveld: “We nemen monsters van bron tot tap om de waterkwaliteit te monitoren. Uiteindelijk gaat het erom dat onze klanten hoge kwaliteit drinkwater krijgen. Als de kwaliteit tijdens de distributie door het leidingnet verandert, dan wil je dat weten, zodat je maatregelen kunt nemen. Normaal nemen we regelmatig monsters bij mensen thuis. Het afgelopen jaar hebben we, om de risico’s voor onze klanten en voor de eigen medewerkers op Corona te beperken, ons drinkwateronderzoek anders vorm gegeven. Die controles aan huis zijn deels vervangen door monsters te nemen bij onze monsternamekasten.’’

Waarom stroomt het water soms uit de kast? Is dat geen verspilling? 

Van Eckeveld: “Om de waterkwaliteit goed te controleren moet een beperkte hoeveelheid drinkwater door de monster­namekasten heen stromen. Ik snap best dat mensen soms opkijken als water ‘zomaar’ wegstroomt, zeker omdat we tegelijkertijd oproepen om water te besparen. We zoeken altijd naar oplossingen om het water lokaal te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld door het naar een groenstrook of een sloot terug te brengen. Maar soms kunnen we niet voorkomen dat het in het riool terechtkomt. We kijken nu of het mogelijk is om openbare tappunten geschikt te maken voor de monsternames, zodat bewoners in de wijk het water kunnen gebruiken en wij ondertussen ons noodzakelijke onderzoek kunnen laten doen.”

Cindy van Kranenburg, 

communicatieadviseur bij Evides

Hoe informeert Evides de bewoners over de kasten?

Van Kranenburg:“Op de monster­name­kasten voor de controle na werkzaamheden én op die voor het langduriger onderzoek vinden bewoners sinds kort een sticker met een QR-code. Als ze die scannen met hun telefoon komen ze op een speciale pagina op onze website. Hier vinden ze meer informatie over de kasten en de werkwijze van ons onder­zoek. We hopen de vragen in de omgeving over onze witte kastjes, zo weg te helpen nemen.”

Hoe wil Evides bewoners in de toekomst betrekken bij de plaatsing van de kasten?

Van Kranenburg: “Bewoners zijn niet altijd blij met de plek waar de kasten worden neergezet. Daarom zijn we van plan om in een pilot te onderzoeken of we bewoners kunnen betrekken bij de plaatsing van de kasten én of zij kunnen meedenken over het gebruik van het water dat eruit komt. Samen met de buurt kunnen we dan kijken of een andere plek een optie is. Bijvoorbeeld niet op de stoep of bij woningen, maar ergens in de buurt van een sloot of een vijver in de wijk. En het aanvullend creëren van een tappunt zorgt, dat het water door de buurt makkelijker kan worden benut. Een win-win situatie””