& Vijf vragen

Lichte stijging van de drinkwatertarieven

Per 1 januari 2021 voert Evides een lichte stijging van 1 procent door in de drinkwatertarieven. Edgar Ruijgers, Manager Klant & Business Support bij Evides, licht de wijzing toe en vertelt hoe het waterbedrijf in tijden van corona omgaat met klanten die hun rekening niet kunnen betalen.

Welke tarieven stijgen in 2021?

“Het vastrecht (de vaste leveringskosten) en de prijs per 1.000 liter stijgen beiden met 1 procent. Dit geldt zowel voor particulieren als voor onze zakelijke klanten. Deze stijging is lager dan de eerder aangekondigde 1,5 procent en is bovendien lager dan de inflatiecorrectie. De wijziging van de tarieven is in november goedgekeurd door onze aandeelhouders.”

Waarom stijgen de drinkwatertarieven? 

”We willen niet alleen volgend jaar betrouwbaar drinkwater van hoge kwaliteit kunnen leveren, we moeten oog houden voor de lange termijn. Dat betekent dat we de komende jaren grote onderhoudsoperaties moeten uitvoeren, investeringen doen om te anticiperen op de effecten van klimaatverandering en we willen onze bijdrage leveren aan de energietransitie.’’

Waaraan besteden jullie dit geld in de komende jaren?

“Een van onze grootste bouwprojecten is het innamepompstation bij de Bergsche Maas in de Biesbosch. We zien de vraag naar drink- en industriewater toenemen en tegelijkertijd hebben we te maken met langere, droge perioden. Met dit nieuwe pompstation kunnen we spaarbekken De Gijster na een innamestop sneller vullen en garanderen we onze leveringszekerheid in de toekomst.


Daarnaast zien we dat gemeenten - doordat ze werken aan de energietransitie - en andere netbeheerders allerlei werkzaamheden uitvoeren in de bodem, bijvoorbeeld om wijken aardgasvrij te maken. Als de straat dan in de komende jaren open moet, kiezen wij er vaak voor om de samenwerking te zoeken en de investeringen in onderhoudsoperaties naar voren te halen. Dat scheelt geld in de toekomst, verkleint het risico op storingen en beperkt de overlast voor bewoners doordat de straat dan op een later moment niet nog een keer open moet.’’

Hoe houden jullie rekening met klanten met een kleine portemonnee? 

“Om te beginnen gaan we natuurlijk zeer bewust om met de kosten binnen de organisatie, zodat onze tarieven slechts met 1% hoeven te stijgen. Het is voor veel mensen een moeilijke tijd. Sociaal, maar ook financieel. Daar willen we als waterbedrijf ook rekening mee houden. Gelukkig merken wij er vooralsnog weinig van dat dat klanten meer moeite hebben om hun waterrekening te betalen. Mogelijk komt dat door de overheidssteun en zien we het effect pas volgend jaar. Als mensen in de knel komen, kunnen ze bij ons heel eenvoudig een betalingsregeling aanvragen via de website. Daarnaast werken we op dit moment aan een sociaal incassobeleid vooral gericht op klanten met schuldenproblematiek. Die groep vraagt om een andere en actievere aanpak. Dan is het beter om een klant op te bellen en te vragen: wat is er aan de hand? Kunnen we je helpen? In november hebben we het landelijke Convenant Vroegsignalering schulden getekend. Daarmee hebben drinkwaterbedrijven samen met energieleveranciers, woningcorporaties en zorgverzekeraars afgesproken dat ze vanaf 1 januari zorgelijke betalingsachterstanden doorgeven aan de gemeenten. Die nemen vervolgens contact op met de betrokkenen om samen zo snel mogelijk aan een oplossing te gaan werken.


Bovendien zijn we – los van corona - altijd al bijzonder terughoudend in het afsluiten van huishoudens, maar dat geldt zeker in deze periode. Hygiëne en handen wassen is cruciaal in het bestrijden van corona. Daarom hebben we in februari samen met alle andere drinkwaterbedrijven afgesproken voorlopig helemaal geen huishoudens af te sluiten.’’

Edgar Ruijgers, manager Klant en Business Support.

Hoe kunnen klanten ervoor zorgen dat hun waterrekening niet onnodig oploopt?

“Het belangrijkste is dat je bewust omgaat met drinkwater. Op onze website staan talloze tips. Met kleine dingen kan je binnen een jaar tijd al veel water besparen. Met 1 minuut korter douchen bespaar je bijvoorbeeld al snel 2.500 liter water per jaar. Sommige mensen hebben de gewoonte om de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen. Je kunt ook gewoon een glas water vullen, daarmee bespaar je per keer al ruim 20 liter water.”